Excursie Rottige Meente
dinsdag 19 juli 2011
Voorbereid door Betty en Anneke
In het zuiden van Friesland, en in een ver verleden niet eens echt tot deze roemruchte landstreek gerekend, want hier wonen de Overtjongers die Weststellingwerfs spreken, liggen prachtige veengebieden die nu terecht als waardevol natuurgebied beheerd worden.
De Rottige Meente, grotendeels ( 800 ha ) in eigendom van Staatsbosbeheer is een onderdeel van de Grote Veenpolder in de gemeente Weststellingwerf. Die polder wordt in het westen begrensd door het riviertje de Kuinder ( Fr. Kuunder ) of Tjonger, en in het oosten door het riviertje de Linde ( F.r Lende ). Ze ontspringen allebei ergens in het veen en lopen beide naar Kuinre aan het IJsselmeer. De Rottige Meente ( “een slecht stuk weidegrond” ) heeft een veervormige verkaveling. Vanuit het oosten en het westen werden de gronden ontgonnen waarbij het oude veenriviertje de Scheene ( Ned. scheiding ) de “middennerf” vormt. Nu loopt ook de N 351 er dwars doorheen. De gronden direct oostelijk en westelijk van de Scheene werden later verveend t.b.v. de turfwinning wat leidde tot een prachtig moerasgebied. De t.b.v. de vervening gegraven Helomavaart sluit het gebied in het noordoosten af De veel grotere en meer bekende Weerribben van Staatsbosbeheer, inmiddels samen met de Wieden van Natuurmonumenten één Nationaal Park vormend, ligt vlakbij en al jarenlang ( in de diensttijden van zowel Siebe, Leo als Betty ) wordt geprobeerd een deugdelijke ecologische verbindingszone tussen Weerribben en Rottige Meente te realiseren. Ook een weg op poten , zoals tussen Naardermeer en Ankeveense plassen nu eindelijk gerealiseerd gaat worden, hoort in dat scenario. Opname in het Nationaal Park is dan de logische volgende stap. De Rottige Meente ligt nu hoger dan de omringende ingeklonken weidegebieden en moet zijn water behouden via gebiedsgerichte verdrogingsbestrijding net als de moerassen in Overijssel.
De Linde komt uit het Drents plateau en stroomt zuidelijk van Wolvega richting Rottige Meente. Zowel oostelijk als westelijk van Wolvega is een fraai beekdal ontstaan, dat bekend staat als de Lindevallei. Nadat de Linde in de twintiger jaren werd gekanaliseerd, de meanders volgestort, en een deel van de woeste gronden ontgonnen, kwam gelukkig een omslag in het denken. It Fryske Gea ( Het Friese Landschap) begon hier in 1938 grond aan te kopen en bezit er nu een kleine 800 ha natuurgebied. De ontwatering werd tegengegaan en agrarische gronden teruggegeven aan de natuur. Ook dit gebied is een afwisseling van water rietland, hooiland, blauwgrasland en moerasbos. Zeldzaamheden als purperreiger, blauwborst , zelfs grauwe klauwier, grote vuurvlinder, en zilveren maan zijn hier te zien. Ook de in Overijssel uitgezette otters hebben het gebied weer ontdekt.
In zowel de Rottige Meente als Lindevallei zijn ook nog overblijfselen van de cultuurhistorie van het gebied te zien: sluisjes, molens, oude huisjes en tevens restanten van oude schansen.
De Linde vormde de slagader van de Friese Waterlinie die in 1580 tijdens de 80jarige oorlog werd aangelegd. Ook in het rampjaar 1672 vervulde de linie nog goede diensten. Het geheel raakte later in verval, maar recent is er weer veel belangstelling voor ontstaan. De schans bij de Blessebrug is zelfs geheel gerestaureerd. J.Vlieger een oud voorzitter van It Fryske Gea schreef een aardig artikel over de Linde dat op internet te vinden is.
In de Rottige Meente zal boswachter Roel Vriesema die het gebied als zijn broekzak kent, ons rondvaren gedurende een twee uur durende tocht per fluisterboot, waar bij we ook even een stukje lopen aan land. Vanaf het water vertelt hij niet alleen wat er te zien is, maar gaat, als oude rot in deze beheerseenheid voor onze groep ook in op de beleidsperikelen bij het beheer, de aansluiting bij het Nationaal Park Weerribben-Wieden etc.
In de Lindevallei zal vrijwilliger, maar zeker deskundig medewerker van het Fryske Gea, Jan Pasveer ons tijdens een wandeling van ca 2 uur alles vertellen over dit gebied. Inclusief de historie.
Route
Vanuit het westen, de A6 door Flevoland volgen tot Emmeloord., afslag 15. Vandaar de N 351 richting Wolvega via Kuinre.
Na het kruispunt met de afslag naar Ossenzijl begint Friesland en links van de weg zie je veenplassen. Waar die ophouden en links en geasfalteerde weg afslaat ( Kerkeweg ) beginnen de huizen van Nijetrijne. Vanaf hier de ventweg links volgen evenwijdig aan de N 351 ( die vanaf hier Pieter Stuyvesantweg heet ) . Na een paar honderd meter ligt het beheergebouw van Staatsbosbeheer waar we ons verzamelen. Hier wacht Roel Vrieseman ons om 10.00 hr r op met koffie.
Voor de Tom-tommers: de postcode is 8481JA .
Vanuit het oosten rij je via de A28, en vanaf Meppel de A32, tot Wolvega en neemt daar richting Kuinre/ Emmeloord tot Nijetrijne, eveneens via de N 351.
In Nijetrijne bij een P rechts met infobord van de SBB wandelroute, de ventweg aan je rechterzijde nemen. Even doorrijden tot het beheerkantoor.
Vanuit het noordoosten kan tot Wolvega via Heerenveen of Oosterwolde gereden worden.
Programma
10.00 uur ontvangst in het SBB beheersgebouw Nijetrijne met koffie. Toiletbezoek is mogelijk.
Daarna stappen we in de fluisterboot en varen ca 2 uur met stukje wandelen, o.l.v. de boswachter.
De boot is open dus neem regenkleding muggenspul ed, meer al naar gelang het weer.
Rond 12.30 uur zijn we terug en rijden met alle auto’s naar de pas gerestaureerde Blesserschans. Dat is bij de brug over de Linde in de Steenwijkerweg die van de Blesse naar Wolvega loopt. We doen dit gezamenlijk via Wolvega. Lunch te velde. Mocht het erg slecht weer zijn dan halen we in café Spoorzicht in de Blesse een kopje koffie.
Om 14.00 uur start Jan Pasveer hier met uitleg over deze schans en de waterlinie i.h.a.. Daarna maken we een wandeling met hem in het natuurgebied van de Lindevallei van zo’n 2 uur.
Rond 16.30uur begeven we ons naar het centrum van Wolvega waar we in restaurant ’t Lagerhuis een maaltijd zullen nuttigen. De kaart is enigszins Turks georiënteerd , heel schappelijk geprijst, en biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor vlees-vis- en vegetarische gerechten.
Heerenveenseweg 5, 8471 BA Wolvega, tel. 0561 616362, zie ook http://www.restaurant-lagerhuis.nl/ voor de menukaart, het is even zoeken voor je de volgende pagina gevonden hebt, maar het kan!
Opgave liefst uiterlijk 5 juli i.v.m. afwezigheid van 6-16 juli van Betty
betty.leeuwen@planet.nl of 0529433969
Graag aangeven of je vlees, vis, of vegetarisch wilt eten.