Midweek in de Eifel
maandag 18 tot vrijdag 22 juni 2012
voorbereid door Tonny en Evert
de tuin, de beek achter de Bluimenthalerhof afgelopen herfst
Inleiding
De buitenlandse excursie gaat dit jaar weer echt naar het buitenland. Hoewel, Zuid-Limburg vorig jaar, dat voelde toch ook wel als een beetje buitenland. Nu staat de Eifel op het programma. De dag van aankomst is maandag 18 juni en de dag van vertrek is vrijdag 22 juni. Onze uitvalsbasis is Blumenthalerhof (www://blumenthaler-hof..eu). Daar ontbijten we allemaal en eten we 's avonds met z'n allen een warme hap. Diegenen die met een caravan komen, gaan naar de camping die een paar kilometer verderop ligt. Als je alleen een tent hebt kan je een plekje krijgen vlakbij de beek in het Blumenthalerhof. De anderen slapen in een van de kamers van het Blumenthalerhof. Er zijn genoeg kamers (met faciliteiten) om aan alle wensen in deze te voldoen. Behalve eten kunnen we in het Blumenthalerhof 's avonds ook met z'n allen een drankje drinken, bij mooi weer zelfs in de tuin. Het huis wordt bestierd door Aldert van Weeren (0049 163 7712972). Hij heeft het programma samengesteld en heeft de begeleiders aangezocht die ons zullen vergezellen bij de excursies.
Programma
Hieronder staan een aantal programmaonderdelen beschreven. Afhankelijk van het weer en de flexibiliteit van de begeleiders kunnen deze onderdelen in de tijd verwisseld worden.
Maandag (dag van aankomst)
Welkom vanaf 14.00 uur. Vanaf 18.00 uuur soep en broodmaaltijd.
's Avonds voor de liefhebbers een kleine wandeling in de directe omgeving met de eerste indrukken van de geologie en landschapsopbouw van de Noord-Eifel.
Dinsdag
Uitgebreid bezoek aan de Krekeler Heide. We delen ons op in twee groepen die afwisselend insekten/vlinders en planten onder de loep nemen. Van oorsprong extensief gebruikt oud kultuurland (boekweitbrandkultuur) een eldorado voor orchideen liefhebbers. Uitgebreid verhaal over de ontwikkeling van het gebied en de toekomst. Er is net een subsidie voor uitgebreide natuurbeschermende en renatureringsmaatregelen vrijgegeven.
Zie ook <a href="http://www.nrw-stiftung.de/media/video-player.inc.php?pid=141&q=high"
target="_blank">dit filmpje</a>
(gewoon aanklikken en zo nodig / mogelijk het scherm groter
maken) over dit schitterende gebied waarin ook Prof. Dr. Wolfgang Schumacher
optreedt. Hij zal ons hier begeleiden. Misschien moet je als het filmpje
afgelopen is de website opnieuw aanklikken.
Middagpauze op het uitzichtpunt (Eifelblicke) in Marmagen.
's Middags bezoeken we de steengroeve van Keldenich. Hier wordt inzicht gegeven in de opbouw van de bodem van de Eifel.
Aan het uiteinde van het dorp Keldenich langs de oude weg
naar Dottel ligt de Tanzberg. De resten van een oude loodmijn zijn hier nog te
herkennen. De winning hier werd reeds in de 15e en 16e eeuw vermeld, maar is
vermoedelijk nog veel ouder. Waarschijnlijk hebben de Romeinen hier al naar
ertsen gegraven. De oudere sporen van mijnbouwactiviteiten zijn echter verdwenen
door de latere winning. Er bevindt zich hier een grasland met een zinkflora,
waarin ook allerlei andere plantensoorten groeien. Verder ligt er een
kalkgrasland met een bijzondere flora en fauna.
Door het opstijgen van heet mineraalhoudend water door spleten in de aardkorst
konden zich metalen in de poriën van het kalkgesteente afzetten. Dit zijn
zogenaamde hydrothermale afzettingen. De spleten in het Devonisch en Carbonische
kalksteen ontstonden door de vorming van de Eifel en Ardennen, waarbij de
gesteenten geplooid en verschoven werden.
Hydrothermale afzettingen worden normaal veroorzaakt door magmavorming op grote
diepte veroorzaakt. Met lood verzadigde waterige oplossingen werden onder hoge
druk en bij hoge temperaturen ook in het Buntsandstein bij Mechernich geperst.
Hierbij ontstonden loodafzettingen die zo dik waren dat ze geschikt waren om af
te graven. Ook het nabijgelegen kalkgesteente dat bij Keldenich te vinden is,
werd hierbij met lood verzadigd. Bij Keldenich ligt namelijk een storingszone in
het Buntsandsteen waarin Devonische mergel- en dolomietgesteentes aan de
oppervlakte komen. Het terrein ligt aan de rand van de Sötenicher Kalkmulde op
het gebied van een voormalige loodgroeve. Verschillende mineralen, met name
Curussit, zijn hier en in de steengroeve bij Keldenich te vinden.
In de steengroeve broedt een Oehoe (de jongen zijn rond die tijd al wel uitgevlogen) met een spannend verhaal over het bijna uitroeien van deze uil in de vijftiger/zestigerjaren en een zeer geslaagd herintroduktieprogramma. Op de terugweg houden we korte pauze bij het station van Kall om te laten zien waar oehoes ook kunnen broeden ......
Woensdag
We bezoeken met Professor Schumacher het Perlbachtal. Dit is een zeer geslaagd natuurbeschermingsprojekt direkt op de Belgisch/Duitse grens. Hier is met succes door beheersmaatregelen de wilde narcis teruggekomen. Met de narcis groeit hier ook de bergvenkel, een in Nederland niet voorkomende beschermde plantensoort.
Wilde narcissen
Na afloop maken we vanaf de parkeerplaats een korte wandeling langs de Westwal. Deze beruchte „Pantzersperre“ uit de tweede wereldoorlog loopt van Aken naar Trier en is in het landschap als groen lint nog altijd goed zichtbaar. Het is een broedplaats van de Rode wouw.
We houden vervolgens een korte middagspauze op het Blumenthaler-hof en aansluitend bezoeken we de „grube wohlfarht“. Dat is een oude mijn die inmiddels is stilgelegd. Als bezoekersmijn geeft hij ongekende blikken op de Eifel en zijn ontstaansgeschiedenis.
De excursie van deze dag wordt besloten met een bezoek van de mijn „gunnerdorf“ of de Kakushöhle (karsteingrot) die al door Neanderthalers bewoond werd.
Donderdag
Bezoek aan het nationale park de Eifel. We maken een klein boottochtje op de Rursee en wandelen door het orspronkelijke beukenbos van de ene naar de andere aanlegsteiger.
Daarna (of ervoor) bezoeken we de wildstand op de „dreiborner-hoogvlakte“. We krijgen een begeleidend verhaal over de doelen en de totstandkoming van het nationale park de Eifel: de oorspronkelijke verwachtingen en de problemen die men is tegen gekomen.
Vrijdag (dag van vertrek)
8.00-9.30 uitgebreid ontbijt. Vertrek uit het Blumenthaler-hof op z'n laatst om 10.30 uur.
Mogelijkheden voor hen die naar Nederland terugreizen.
Bezoek aan de botanische tuin van de Universiteit Bonn
Bezoek aan schloss en Park Augustenbrug in Bruehl (werelderfgoed)
Bezoek aan Schloss Dyck . Noordehein-Westfalens centrum voor tuin- en landschapskultuur.
Schloss Dyck ligt gunstig aan de A 61 onderweg naar Venlo en bevat een groot terrein , reken voor een goed bezoek 4 uur tijd ( park, voorbeeldtuinen en kasteel)
Er is een restaurant op het terrein aanwezig.Reistijd vanaf schloss dyck naar venlo ongeveer 45 minuten.
Het spreekt voor zich dat we het programma altijd op korte termijn kunnen wijzigen , weersafhankelijk vinden ontbijt en avondeten op het Blumenthaler-Hof buiten in de tuin plaats.
Routebeschrijving
Rij via de A1 (Eindhoven) of de A73 (Roermond) door naar het zuiden via de A1 tot het klaverblad Kerenssheide en neem daar de A76 naar Aken (heet in Duitsland de A4 / E40, voorbij Aken een stukje A3 en bij afslag 38 richting Eupen de N67 op en via Monchau de 258 tot Schleiden en daar de 265 op naar Blumenthal /Hellenthal. Op de nieuwe rotonde in Blumenthal bij een grote supermarkt, niet naar Reifferscheid maar nog 50 m door richting Hellenthal ter hoogte van de bakker (zie foto)
de bakkerij om de hoek van het Blumenthal-Hof
kan je links een smal steegje in en na 10 meter ben je er. Honderd meter verder kan je links even parkeren
Op de website van Blumenthal-Hof (www://blumenthaler-hof.eu) staat een andere route vermeld die misschien ook handig is.
plekje voor een paar tenten
Deze wei aan de beek achter het huis, het Hof, staat vol met Wilde vrouwenmantel en zwartblauwe en witte Rapunzel
witte Rapunzel
Eerder komen of langer blijven
Het staat je uiteraard vrij om eerder richting de Eifel te komen of om wat langer te blijven, maar het is niet mogelijk om dan in de Blumenthalerhof te verblijven. Dan is het volgeboekt.
Camping voor caravanbezitters
De camping voor kampeerders met een caravan is http://www.camphellenthal.de/camping-eifel-duitsland.html. Het zou wel mogelijk zijn om met je caravan op het terreintje van het Blumenthalerhof te komen, maar zonder tractor kom je er niet van af. De camping ligt een paar kilometer van het Blumenthalerhof af en met de campingbaas is af te spreken dat hij je desgewenst even op en neer naar het hof brengt. Daar ontbijten we en eten we 's avonds een warme hap. Je moet de camping zelf reserveren.
De kosten
De kosten voor de hele midweek zijn all in (overnachten, ontbijt, lunchpakket, warm eten, exclusief drankjes): voor de 4 overnachtingen € 130, eten € 82,50 per persoon; de kampeerders met een caravan betalen apart op de camping en voor de kampeerders op de hof geldt een aangepast tarief, inclusief gebruik van de faciliteiten. Aan het eind van de week contant afrekenen bij Evert.
Van het tientje dat we altijd per excursiedag per persoon rekenen voor begeleiding, toegang, koffie, etc. betalen we de begeleiders.
Info
Aldert van Weeren (0049 163 7712972)
website van Blumenthal-Hof (www://blumenthaler-hof.eu)
Het adres is: Im Fuchsloch 1 en 2 , D 53940 Hellenthal-Blumenthal , Duitsland (Eifel), tel. 0049 163 7712972,
email: auskunft@blumenthaler-hof.eu
De camping voor kampeerders met een caravan is http://www.camphellenthal.de/camping-eifel-duitsland.html.