Excursie naar de Waterleidingduinen bij Castricum
vrijdag 15 februari 2013
voorbereid door Betty, Evert, Tonny en Truus
wilde zwanen
Inleiding (ondermeer gebaseerd op de website van de PWN)
In 1903 kocht de provincie Noord-Holland het landgoed Bakkum aan. In 1920 werd het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) opgericht voor de drinkwaterwinning en distributie door de provincie. De terreinen werden opengesteld voor het publiek. Na 1933 volgde uitbreiding van de bezittingen. PWN ging bijna heel Noord-Holland voorzien van schoon drinkwater. Amsterdam hield eigen waterleidingduinen. PWN kreeg ook het beheer van de duinterreinen toegewezen. Vanaf 1960 nam het belang van recreatie en natuurbescherming in het duingebied sterk toe. In de tweede helft van de 20e eeuw is overgegaan op infiltratie van voorgezuiverd rivierwater (uit het IJsselmeer en de Rijn) in de duinen, om de ondergrondse watervoorraad weer op peil te brengen en de achteruitgang van de natuur, als gevolg van de sterk gedaalde grondwaterstand, een halt toe te roepen.
Een korte schets van de geschiedenis van de duinen na de ijstijd.
Verstedelijking
In de 19de en vooral de 20ste eeuw verstedelijkte ons landschap in hoog tempo. In en aan de rand van de duingebieden kwam steeds meer stedelijke bebouwing, met wegen en spoorlijnen. De verstedelijking ging gepaard met een grote zandhonger. De sporen daarvan zijn in het duingebied op veel plaatsen nog te zien. Zanderijen (zandafgravingen) waren er tot ver in de 20ste eeuw in bedrijf. Tegenwoordig zijn wij zuinig op wat ons nog rest aan oorspronkelijk duinlandschap.Langs het Zuid-Hollandse deel van de kust wordt op een innovatieve manier kustbescherming en kustonderhoud uitgevoerd, bekend onder de naam de zandmotor. (Zie www.dezandmotor.nl) Tijdens onze excursie van 9 december 2010 naar Solleveld en Kijkduin hebben we daar toen al het een en ander over gehoord, maar er was toen nog geen zandplaat voor de kust te zien. Inmiddels is voor de kust ten zuiden van Den Haag een schiereiland ontstaan van meer dan 100 hectare. Door wind, golven en stroming verspreidt het zand zich de komende twintig jaren naar het noorden, misschien zelfs wel ten noorden van het Noordzeekanaal. Deze manier van bouwen met de natuur is een experiment. Misschien vindt het navolging langs andere delen van onze kust en vormt het nieuw strand en duinen die ons tegen de zeespiegelstijging beschermen en extra ruimte voor natuur en recreatie biedt.
Onderzoek
De PWN laat veel onderzoek uitvoeren ten behoeve van het beheer en behoud van het duin. Het betreft evaluerend onderzoek, signalerend onderzoek en onderzoek op specifieke projekten.
DE PWN doet evaluerend onderzoek om te kijken of de gestelde doelen worden gehaald. Enkele voorbeelden van dit onderzoek zijn:
Door signalerend onderzoek worden de ontwikkelingen in natuurwaarden en landschapsecologische processen in de gaten gehouden. Voorbeelden van signalerend onderzoek zijn:
Veel onderzoek wordt door vrijwilligers gedaan.(bijvoorbeeld naar
broedvogels, vlinders, libellen). Veel onderzoekslocaties maken deel uit van
landelijke meetnetten. Particuliere organisaties (SOVON, FLORON,
Vlinderstichting) verzamelen gegevens en coördineren het onderzoek. De
meetnetten zijn onderdeel van de Natuurmonitor van de Rijksoverheid.
Tijdelijk onderzoek dat kennis oplevert voor nieuw beleid, beheer of
inrichtingsmaatregelen is projectmatig onderzoek. Voorbeelden zijn:
De PWN besteedt onderzoek meestal uit, de eigen boswachters en vaak ook vrijwilligers leveren bijdragen.
Nieuwe ontwikkelingen vragen om een oplossing, zoals de aantasting van de
natuur in de duingebieden, bijvoorbeeld door verdroging, neerslag van
verontreinigende stoffen, toenemende recreatie en verstedelijking. PWN
probeert een bijdrage te leveren om ongewenste ontwikkelingen een halt toe
te roepen en voelt zich verantwoordelijk voor de instandhouding van plant- en
diersoorten en de ontwikkeling van duinhabitats.
Tenslotte wordt bij het beheer aandacht geschonken aan aardkundige, archeologische en
cultuurhistorische waarden.
Moderne onderhoudsmedewerkers
Programma
10.00.uur We beginnen met een kopje koffie of thee in Johanna's hof (www.johannashof.nl) tegenover het bezoekerscentrum de Hoep, tel.0251-661066, https://www.pwn.nl.
10.30 uur Excursie onder begeleiding van de boswachter Tycho Hoogstrate, waarbij het beheer van de natuur in dit duinterrein als waterwingebied centraal zal staan.
12.30 uur In de Hoep kunnen we onze zelf meegebracht lunch opeten (voor een kopje koffie moeten we even oversteken naar Johanna's hof). In de Hoep kan je ook de tentoonstelling over de waterwinning bekijken.
13,30 uur Excursie door het duin.
16.30 uur Drankje en aansluitend een pannenkoek of een andere warme hap in Johanna's hof
Route beschrijving naar de Hoep
Het bezoekerscentrum ligt aan de Johannisweg 2 in Castricum. Dat is een zijweggetje links van de Zeeweg.
Neem vanaf de A9 afslag 10 richting Uitgeest. Volg steeds de richting Castricum over de N203. Neem na de bebouwde kom de richting Castricum/Castricum aan Zee (dat is de N513, het nummer staat niet op het ANWB-bord, als je recht door zou rijden dan zie je pal op de kruising het blauwe bord Limmen, daar vóór had je links moeten afslaan).
Je passeert een overweg. Je rijdt inmiddels al op de Zeeweg. Borden wijzen je verder naar het parkeerterrein van de Hoep (links)
.
de Hoep
Je kunt de Hoep ook per trein bereiken: station Castricum en dan is het 2 kilometer. Zie de kaart hier onder
Voor het geval de files of de treinen tegen zitten: neem je mobieltje mee, hier onder het mobiele nummer van Evert
Opgeven
Uiterlijk dinsdag 12 februari bij Tonny of Evert, 071-5134259, 06 - 15 58 37 25 of evert@meelis.net .