Kroondomeinen

vrijdag 25 augustus 2017

voorbereid door Evert, Tonny en Truus

 

 

Appelvink

 

Inleiding

De Kroondomeinen zijn een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Des te opmerkelijker is het dat we er nog nooit een excursie naar toe georganiseerd hebben, We zijn  in de afgelopen  16 jaar op heel veel mooie plekken op de Veluwe geweest, zoals het Deelerwoud, het Kootwijkerzand, Spelderholt, het Leuvenemse bos, de Planken Wambuis, het Hulshorsterzand, de landgoederen bij Doorwerth, het militaire oefenterrein bij 't Harde en de Hoge Veluwe, maar nog nooit naar de Kroondomeinen bij Apeldoorn. Bij het opstellen voor het programma voor vorig jaar vonden we dat daar eens verandering moest komen. En dus besloten we om in september 2016 naar toe te gaan. We hadden ons niet gerealiseerd dat dit enorme gebied de laatste maanden van het jaar volstrekt afgesloten is voor bezoek om het grote wild de rust te geven die het dan nodig heeft en de koninklijke familie zonder pottenkijkers te kunnen laten jagen. In 2016 zijn we uiteindelijk naar de Veluwezoom gegaan. Voor dit jaar staan de Kroondomeinen weer op het programma, Wat vroeger in het jaar wanneer ze nog net wel toegankelijk zijn.

Er is nogal wat verwarring over wat we nu precies onder de Kroondomeinen moeten verstaan. Het Kroondomein (ja, het is enkelvoud) het Loo bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark. Het ligt midden op de Veluwe tussen Apeldoorn, Vaassen en Uddel. Het beslaat een gebied van ongeveer 12 bij 16 kilometer en telt ruim 10000 ha. Het bestaat uit 8400 ha bos, 1700 ha heidevelden en 250 ha landbouwgrond.

 

 

De Koninklijke Houtvesterij is het oorspronkelijk jachtgebied van verschillende stadhouders en koningen van het Huis van Oranje. Het is uitgegroeid tot een uitgestrekt natuurgebied. De bossen ontwikkelen zich geleidelijk tot volwaardige bos-ecosystemen. Naast de bossen zijn er in de houtvesterij enkele grote hiedevelden.

Het Paleispark is van oudsher bedoeld ter verpozing van de bewoners van het park. Het heeft nog tal van cultuurhistorische en esthetische elementen en het ademt de sfeer van vervlogen tijden.

Het Huis van Oranje is al eeuwen verbonden met Kroondomein Het Loo. De verschillende bewoners hebben zich ingespannen voor diverse uitbreidingen en inrichting van het buitengebied. Wilhelmina heeft gezorgd voor herbebossing en herintroductie van wild. Beatrix heeft in het Loo de methode van "natuurvolgend bosbeheer" geintroduceerd. Daardoor is het accent verschoven van houtproductie naar een evenwicht tussen natuur, houtproductie en landschapsschoon.

Ochtendexcursie

We beginnen om 10 uur thuis bij Jan Veen en Hanneke Dallmeijer in Wiesel, een gehucht even ten noorden van Apeldoorn. Hanneke en Jan zijn hele oude vriendjes van ons (niet in leeftijd trouwens). Zij schenken ons koffie in en wij zorgen voor verse koeken van het Friese bakkertje in Leiden. Zij wonen op een schitterende plek aan de rand van de houtvesterij. Na de koffie maken we met hun een wandeling richting Soerense hei en weer terug naar hun huis.

Lunch

In de ruime tuin van  Jan en Hanneke kunnen we onze meegebrachte boterhammetjes oppeuzelen. Als het onverhoopt erg slecht weer is, dan zijn er wel een paar plekken waar we even droog kunnen zitten.

Middagexcursie

Voor de middag staat een rondleiding door de paleistuin op het programma. We worden om 14.00 uur opgewacht bij de ingang tegenover de Pijnboomlaan (kruispunt met de Amertsfoortseweg, de N344, daar is een kleine parkeerplaats: navigatie Boslooweg Apeldoorn.

Na afloop van de excursie gaan we voor een drankje en een bescheiden maaltijd naar Restaurant Berg en Dal in Hoogsoeren, adres Hoogsoeren 30, 055- 5191219.

 

Adressen, etc.

Jan Veen en Hanneke Dallmeijer, Wieselseweg 110, 7345 CC Wiesel

Paleispark, ingang Pijnboomlaan, 055 - 5219709, zie het kaartje (geen postcode)

Pannenkoekenhuis, restaurant Berg en Dal, Hoogsoeren 30, 055 - 5191219

 

Opgeven

Liefst zo snel mogelijk, maar in elke geval voor 21 augustus:

Tel. 071 - 5134 259 of evert@meelis.net